Victus Ordine Constituto: la alimentación en la medicina de Amato Lusitano, una aproximación
DOI:
https://doi.org/10.3989/asclepio.2021.01Keywords:
Amatus Lusitanus, Curationum Medicinalium Centuriae, Dietetics, Food, 16th Century MedicineAbstract
The medical practice of João Rodrigues de Castelo Branco, also known as Amatus Lusitanus (1511-1568), pays particular attention to the establishment or modification of the dietary customs of his patients. The prescriptions included in the third volume (Centuria Tertia) of his book Curationum Medicinalium Centuriae show the wide range of food products used for therapy purposes, some of them really expensive. It is also remarkable that Amatus demands obedience to his dietary regulations from his patients.
Downloads
References
Albala, Ken (2002), Eating Right in the Renaissance, Berkeley - Los Angeles - London, University of California Press.
Álvarez de Palacio, Eduardo (2008), "El esquema galénico de las sex res non naturales como fundamento del concepto de salud corporal en el Humanismo renacentista español". En: Nieto Ibáñez, Jesús María; Manchón Gómez, Raúl (eds.), El humanismo español entre el viejo mundo y el nuevo, León, Universidad de León, Secretariado de Publicaciones; Jaén, Universidad de Jaén, Servicio de Publicaciones, pp. 255-274.
Amato Lusitano (1620), Curationum Medicinalium Centuriae septem, Burdigalae, Gilbert Vernoy.
Andretta, Elisa (2011), Roma medica. Anatomie d'un systéme medical au XVIe siècle, Roma, École française de Rome.
Andretta, Elisa (2019), "La Roma di Amato Lusitano (1550-1551). Attori, luoghi, pratiche professionali e intelletuale". En: González Manjarrés, Miguel Ángel (ed.), Praxi theoremata coniungamus. Amato Lusitano y la medicina de su tiempo, Madrid, Guillermo Escolar, pp. 81-99.
Avicena (1527), Liber Canonis medicine cum castigationibus Andreae Bellunensis, in edibus Luce Antonii Iunta Florentini, Venetiis.
Banegas López, Ramón A. (2012), Europa carnívora: comprar y comer carne en el mundo urbano bajomedieval, Gijón, Trea.
Blanco Pérez, José Ignacio (2019), "Cronología de Amato Lusitano. Amato Lusitano y su época". En: González Manjarrés, Miguel Ángel (ed.), Praxi theoremata coniungamus. Amato Lusitano y la medicina de su tiempo, Madrid, Guillermo Escolar, pp. 287-306.
Cavallo, Sandra; Storey, Tessa (2013), Healthy living in Late Renaissance Italy, Oxford, Oxford University Press. https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780199678136.001.0001
Celso (1915), A. Cornelii Celsi quae supersunt, De medicina. Marx, Friedrich (ed.), Leipzig-Berlin, Teubner.
Galeno (1541-1545), Operum omnium sectiones prima-octava, Ricchi, Agostino (ed.), Venetiis, Farri.
Galeno (1821-1833), Claudii Galeni opera omnia, Kühn, Karl G. (ed.), 20 vol., Leipzig, Cnobloch (repr. Hildesheim, Olms, 1964- 1965).
Gil Sotres, Pedro (1996), "Introducción". En: García Ballester, Luis; Paniagua, José Antonio; McVaugh, Michael R. (eds.), Arnaldi de Villanova Opera Medica Omnia X.1. Regimen Santitis ad regem Aragonum, Barcelona, Edicions Universitat Barcelona, pp. 471-885.
Gitlitz, David M. (2010), "Conversos, ollas e inquisidores: duelos y quebrantos". En: Izquierdo Benito, Ricardo; Macías, Uriel (eds.), La mesa puesta: leyes, costumbres y recetas judías, Cuenca, Ediciones de la Universidad de Castilla-La Mancha, pp. 89-106.
González Manjarrés, Miguel Ángel (2017), "En el taller de Amato: un escolio sobre la fiebre y el vino", Euphrosyne, 45, pp. 341-352. https://doi.org/10.1484/J.EUPHR.5.125189
Grieco, Allen F. (2004), "Alimentación y clases sociales a finales de la Edad Media y en el Renacimiento". En: Flandrin, Jean- Louis; Montanari, Massimo (eds.), Historia de la alimentación, Gijón, Ediciones Trea, pp. 611-624.
Herrera Hernández, María Teresa (1996), Diccionario español de textos médicos antiguos, Madrid, Arco Libros.
Hipócrates (1839-1861), Oeuvres complètes d'Hippocrate, Littré, Émile (ed.), 10 vol., Paris, J.B. Baillière (reimpr. Amsterdam 1978).
Martínez Motiño, Francisco (1611), Arte de cozina, pasteleria, vizcocheria y conserveria, Madrid, Luis Sánchez.
Motis Dolader, Miguel Ángel (1995), "Régimen alimentario de las comunidades judías y conversas en la Corona de Aragón en la Edad Media". En: Actes: 1r. Col.loqui d'Història de l'Alimentació a la Corona d'Aragó. Edat Mitjana, Vol. 1., Lleida, Instituto de Estudios Ilerdenses, pp. 205-362.
Nicoud, Marilyn (2007), Les Régimes de santé au Moyen Âge: Naissance et diffusion d'une écriture médicale (XIII e -XVe - siècle), Rome, École française de Rome. https://doi.org/10.4000/books.efr.1448 PMCid:PMC2692998
Pérez Ibáñez, María Jesús (2019), "Amato ante el morbo Gálico". En: González Manjarrés, Miguel Ángel (ed.), Praxi theoremata coniungamus. Amato Lusitano y la medicina de su tiempo, Madrid, Guillermo Escolar, pp. 179-200.
Petrucci, Franca (1982), "Colonna, Camillo". En: Dizionario Biografico degli Italiani, 27. http://www.treccani.it/enciclopedia/camillo-colonna_res-0530f0cc-87eb-11dc-8e9d-0016357eee51_%28Dizionario-Biografico%29/ [consultado el 24/02/2020].
Pomata, Gianna (2010), "Sharing cases: The Observationes in Early Modern Medicine", Early Science and Medicine, 15, pp. 193-236. https://doi.org/10.1163/157338210X493932 PMid:20695394
Recio Muñoz, Victoria (2018), "Ut iuvet et non noceat: médico, paciente y enfermedad en el Introitus de Amato Lusitano a las Curationum Medicinalium Centuriae", Euphrosyne, 46, pp. 261-277. https://doi.org/10.1484/J.EUPHR.5.125271
Scappi, Bartolomeo (1570), Opera di M. Bartolomeo Scappi, cuoco secreto di papa Pio V, Venetia, Tramezzino.
Vázquez de Benito, María Concepción; Herrera Hernández, María Teresa (1989), Los arabismos de los textos médicos latinos y castellanos de la Edad Media y la Modernidad, Madrid, Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
Vellisca Gutiérrez, Nelia (2018), Cristóbal De Vega. Sobre el arte de curar. Traducción anotada del libro II De arte medendi. El cuidado de la salud en la España del siglo XVI, Valladolid, Ediciones Universidad de Valladolid.
Vellisca Gutiérrez, Nelia (2019), "Diálogo de un médico con la avaricia (Amato, Centurias, 2,53)", eHumanista/Conversos, 7, pp. 59-75.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
© CSIC. Manuscripts published in both the print and online versions of this journal are the property of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas, and quoting this source is a requirement for any partial or full reproduction.
All contents of this electronic edition, except where otherwise noted, are distributed under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) licence. You may read the basic information and the legal text of the licence. The indication of the CC BY 4.0 licence must be expressly stated in this way when necessary.
Self-archiving in repositories, personal webpages or similar, of any version other than the final version of the work produced by the publisher, is not allowed.
Funding data
Agencia Estatal de Investigación
Grant numbers FFI2017-82381-P
Junta de Castilla y León
Grant numbers VA222P20